Съвети към водача

Какви гуми да изберем? Съветник за избор на летни гуми.

12.04.2013
Какви гуми да изберем? Съветник за избор на летни гуми.

Преди да си отговорим на въпроса какви гуми да изберем, трябва да установим какъв размер е подходящ за нашия автомобил. Най-лесният начин е да погледнем гумите на нашия автомобил. Потърсете реда с обозначение от типа: 185/65R14 – това е размерът на Вашите гуми.

Защо е необходимо да спазваме размерите и индексите, които препоръчва производителя?

Производителят на нашия автомобил е предвидил няколко алтернативни размера на гуми, които можем да монтираме. Заедно с размера, производителя е посочил скоростния и товарния индекс на нашите гуми. Тези размери и индекси се наричат хомологация. Прилагането на такива размери гуми заедно с препоръчаните индекси е много важно, защото гарантира пълно използване на характеристиките на нашия автомобил. Прилагането на други размери е свързано с риск от неправилна работа на хидравликата на кормилната уредба, системите ABS, ESP и ASR, а също така и с по-малко използване потенциала (динамичните характеристики) на нашия автомобил при ускорение, сцепление и устойчивост.

Препоръчителен размер и алтернативни размери гуми

Допустимо е незначително отклонение от размера на т.нар. хомологирани (препоръчани от производителя) гуми чрез подмяната им с т.нар. „алтернативни“. Алтернативата е размер на гумата или колелото, чиято обща височина не надвишава 3% разлика в сравнение с височината на размера на препоръчаните гуми.

Например: препоръчаният от производителя размер е 185/65R15, прилагайки по-широка гума 195/60R15, получаваме алтернатива, на която разликата във височината на колелото е 1,07%, което е допустима разлика от нормата.

Друг пример: препоръчаният размер е 205/55R16 – алтернативния може да бъде 195/65R15 – общата разлика във височината е 0,58%. Такива отклонения са допустими и са в границите на нормата, което не причинява негативни последствия за тягата на превозното средство.

Трябва да помним, че прилагането на алтернативни размери гуми може да доведе до неточни показания на километража и скоростомера, както и до по-голям разход на гориво (при поставяне на по-широки от препоръчаните гуми).

Ако не знаете, какви алтернативни размери можете да приложите, проверете вариантите в секция „Обща информация за гумите и полезни съвети“ и след това изберете „Калкулатор за гуми“.

При възникване на съмнения, можете да се доверите в подбора на алтернативен размер на нашите специалисти, обаждайки се по телефона на номера, посочен на нашата интернет страница.

Възможно ли е монтирането на гуми с друг скоростен и товарен индекс, различен от препоръчания?

При товарния и скоростния индекс за летните гуми не трябва да се прилагат гуми с индекси, които са по-ниски от препоръчаните от производителя. Монтирането на гуми с товарен и скоростен индекс по-нисък от препоръчания е забранено и наказуемо в някои държави (напр. Полша). Гумите с по-нисък индекс значително намаляват сигурността на превозното средство, увеличавайки риска от преждевременно износване на гумите или тяхното неконтролирано поведение на пътя. Трябва да припомним също така, че ако се стигне до сблъсък или ПТП, застрахователя има право да откаже изплащане на обезщетение, когато гумите не отговарят на изискванията на производителя.

Възможно е монтирането на гуми с по-висок скоростен или товарен индекс. Такова решение води до повишаване на стабилността при движение в права линия.

Трябва да помним все пак, че промяната на скоростния индекс с по-висок с няколко степени (напр. от Т – 190 км./ч. на W – 270 км./ч.) може да увеличи съпротивлението при търкаляне, да увеличи разхода на гориво или да намали комфорта при пътуване – гумата с много по-висок скоростен индекс от препоръчания е по-твърда, по-тежка и по-шумна. При по-малка промяна (напр. от Т – 190 км./ч. на Н – 210 км./ч.) тези негативни последствия са несъществени.

Гумите с много висок скоростен индекс (от V до Y) се препоръчват за автомобили с голяма мощност на двигателя.

Научете повече по темата:

Таблица със скоростен индекс

Таблица с товарен индекс

 

Колко гуми да сменим, две или четири?

Какво да направим в ситуация, когато искаме да сменим само 2 вместо всичките 4 гуми? Оптималното решение е да имаме еднакви 4 гуми, монтирани на нашия автомобил (еднакъв модел). Законодателството допуска възможността да се монтират различни гуми, но те трябва да бъдат две еднакви на всяка ос (на една ос гумите трябва да бъдат идентични), но трябва да помним, че такова решение намалява възможностите на автомобила ни.

Употребата на два различни модела гуми означава два различни спирачни пътя, два различни начина за справяне с аквапланинга, два различни способа за пренасяне на мощността на автомобила на пътя. Поведението на нашия автомобил ще представлява усреднен вариант на постиженията на двата модела гуми с тази особеност, че сцеплението на задната ос е по-малко предвидима по време на движение. Ето защо, ако все пак вземем решение да сменим само две гуми на автомобила си, трябва да помним – новите гуми винаги монтираме отзад. Този подход намалява риска от завъртане на автомобила на мокър път и улеснява контрола при тежки ситуации като аварийно спиране или тесен завой.

Гумите се разделят на 3 класа: икономичен, среден и висок.

 

Какъв клас гуми да изберем?

Всеки голям производител като Michelin, Goodyear, Continental или Bridgestone предлага в офертата си марки от различен клас гуми, започвайки от най-евтините до най-скъпите. Общо погледнато, различаваме три класа гуми: икономичен, среден и висок. Класовете на гумите са функция на тяхната цена и качество, което означава, че качеството отговаря на цената.

Какви гуми да изберем? Скъпи или евтини?

Трябва да се има предвид, че при гумите съществува много силна зависимост между качеството и цената. Гумите от икономичния клас никога няма да имат такива постижения както гумите от високия клас. Гумите от най-високия клас представляват най-високото технологично ниво, но при неголеми преходи и спокойно шофиране няма да открием техния потенциал.

Гумите от икономичния клас

Най-евтините марки, като Barum, Dеbica, Sava или Dayton се произвеждат по стари, проверени вече технологии, използвани по-рано при гумите от по-висок клас. Тук става въпрос също така и за шарката на протектора, както и за използваната каучукова смес.

При гумите от икономичния клас основния акцент е върху функционалността с помощта на проверени вече решения, защото тук е трудно да се говори за иновативни протектори. Гумите  от икономичния клас най-добре се държат в градски условия, при автомобилите от нисък и среден клас. Икономичния клас гума е предназначена за водачи, които търсят преди всиичко ниската цена. Такива гуми най-добре се държат при спокойно шофиране и неголеми месечни преходи.

Ако не изминавате много хиляди километри месечно, шофирате основно в градски условия, шофирате спокойно, гумите от икономичния клас са подходящите за Вас.

Популярни модели гуми от икономичния клас са:

 • Barum Brillantis 2
 • Dеbica Passio 2
 • Dеbica Navigator 2 (всесезонна гума)
 • Sava Perfecta

Лятна гума икономичен клас - Barum Brillantis 2

 

Гуми среден клас

Средния клас е за водачи, които очакват нещо повече от гумите си в сравнение със стредно статистическия потребител. Гумите от средния клас представляват най-добрият компромис между качество и цена. Като среден клас се  определят следните марки: Fulda, BFGoodrich, Kleber, Firestone и Uniroyal.

Гумите от този клас са предназначени за всичкки типове автомобили, от малките автомобили, през средния клас до автомобилите от най-висок клас. Те се държат добре при ежедневна употреба както в града, така и на дълъг път.

Средният клас е важен сегмент за производителите на гуми поради голямата му популярност сред клиентите. Те полагат голямо старание за развитие на марките от този сегмент и като резултат от това клиентът получава добро качество за сравнително не големи пари.

Ако търсите гуми за ежедневна употреба, гуми с високо качество и на добра цена, то гумите от средния клас за точно за Вас.

Популярни модели гуми от средния клас:

 • Uniroyal RainExpert
 • Fulda ECOCONTROL
 • Kleber DYNAXER HP 3
 • Firestone TZ300

Лятна гума от среден клас - Uniroyal RainExpert.

 

Гуми от висок клас.

Гумите от високия (премиум) клас са гуми за взискателни водачи. Те са проектирани така, че да се се държат винаги добре, независимо от ситуацията, в която може един водач да изпадне. Гумите от премиум класа са предназначени както за пътуване на дълъг път, така и за шофиране в градски условия. Те осигуряват максимална сигурност в екстремални ситуации, както напр. и при аварийно спиране.

Гумите от високия клас са най-важния сегмент за производителите. Това е свързано и с огромни инвестиции и проучвания, развойна дейност и иновации. Гумите клас премиум предствляват най-съвременните разработки на каучукови смеси и пионерски решения за протектора. Високият клас предствлява визитната картичка за всеки производител на гуми, ето защо, като взимаме решение за закупуване на гуми от този клас, ние винаги получаваме най-високото качество, което може да предостави даденият производител.

Гумите от този клас за предназначени както за автомобили от среден клас, така и за лимузини и спортни автомобили с двигатели с голяма мощност. Гумите с висок клас са напр. Bridgestone, Pirelli, Continental, Dunlop, Goodyear, Michelin и други.

Ако клиентът шофира често, обича агресивния стил шофиране, той очаква от гумите да му гарантират безопасно шофиране във всякакви условия, а тогава гумите от високия клас са най-добрия избор.

Популярни модели гуми от висок клас:

 • Michelin Energy Saver
 • Goodyear EFFICIENTGRIP
 • Goodyear DURAGRIP
 • Dunlop BlueResponse
 • Dunlop SP SPORT
 • Continental ContiEcoContact 3
 • Continental ContiPremiumContact 5

Летни гуми от висок клас  - Continental ContiSportContact Vmax.

 

Какъв вид протектор да изберем?

На пазара на гуми в България има много модели гуми. Само в офертата на Promogumi.bg има около 500. Нека се опитаме да ги подредим по някакъв начин. На пазара има три вида протектори: симетрични, асиметрични и такива с посока на въртене. Всеки от тях представлява различно ниво на технологично развитие, всеки вид има силни и слаби страни.

Симетрични гуми.

Симетричните гуми се срещат много по-често в офертите на производителите за летни гуми, отколкото при зимните. Това произтича от факта, че гумата със симетричен протектор не се държи много добре при зимни условия.

Симетричният протектор е такъв, на който и двете му половинки са еднакви, затова може да се мотира по всякакъв начин. Основното  преимущество на симетричната гума е високия акустичен комфорт. Симетричния протектор, ако е комбиниран с правилната каучукова смес, позволява постигане на по-ниско ниво на съпротивление при търкаляне, а от това следва – намаляване на разхода на гориво и положително влияние на продължителността на живота на гумата.

Симетричните гуми, в случая на гумите за леки автомобили, най-често се срещат в рамери 13 до 15 инча. Симетричните гуми често присъстват в офертите за гуми за търговски автомобили (Commercial).

Симетричните протектори се срещат в класовете бюджетен и среден – те се препоръчват за малолитражни и среднолитражни автомобили със сравнително не голяма мощност. Тези гуми не са добър избор за автомобили с мощни двигатели.

Ако търсите гуми за спокойно, безопасно шофиране при всякакви условия, разполагате с малолитражен или среднолитражен автомобил, симетриичните гуми са за Вас!

Примерни гуми със симетричен протектор:

 • Firestone TZ300
 • Dayton D110 и др.

Пример за симетрична гума.

 

Асиметрични гуми

Асиметричните гуми могат да бъдат открити в офертите на производителите. Първите асиметрични протектори се появяват на пазара преди близо 20 г., но стават популярни преди около 10 г. Асиметричните гуми в момента са най-силно развиващият се сегмент на пазара на гуми. Такива гуми все по-често се монтират като оригинално вграждане в повечето автомобили от среден и висок клас.

Шарката на протектора е различна от двете страни. Вътрешната част на протектора (по-силно нарязаната) отговаря за отвеждането на водата, а външната отговаря за доброто шофиране по права линия и в завои. Това техническо решение допринася за по-голяма стабилност в сравнение с другите видове гуми при завои (благодарение на по-доброто разпределение на натиска), както и за по-дълъг живот на протектора. Гумите с асиметричен протектор са тихи и икономични.

При асиметричните гуми трябва да се обърне внимание на монтажа (обозначението inside – гумата се монтира навътре към автомобила, outside – навън към монтиращия).

Асиметричните протектори се срещат най-често в класовете среден и висок – те се препоръчват за монтаж както в компактни и градски автомобили, така и в спортни и лимузини с мощни двигатели.

Ако търсите гуми, които едновременно са тихи, осигуряват висок комфорт и са сравнително икономични, осигуряват много добро сцепление при завои и при движение по права линия, асиметричните гуми са за Вас!

Примерни асиметрични гуми:

 • Dunlop Sp Sport 01
 • Goodyear Excellence
 • Michelin Primacy HP
 • Bridgestone ER300
 • Continental ContiPremiumContact 2
 • Nokian H и други.

Пример за асиметрична гума.

 

Гуми с посока на въртене

Гумите с посока на въртене се срещат масово в офертите на всички производители. Това е много популярен тип протектор, чиято отличителна черта е определената от производителя посока на търкаляне на гумата.

Гумите с посока на въртене са снабдени с протектор под формата на буквата „V”, по точно наричан стрелка. Най-голямото преимущество на гумите с посока  на въртене е доброто отвеждане на водата, добра реакция на ускорение и внезапно спиране на превозното средство. Добрите параметри на гумите с посока на въртене допринасят за това да са монтирани във все повече спортни автомобили с голяма мощност на двигателя.

Протекторите с посока на въртене се срещат при всички класове гуми: бюджетен, среден и висок. Препоръчват се за автомобили със  среден и висок клас, а също така и за споменатите вече автомобили със спортен характер.

Ако търсите гуми, които да отвеждат добре водата изпод колелото, собственик сте на автомобил с мощен двигател и търсите гаранция за добро сцепление при ускорение и внезапно спиране, гумите с посока на движение са за Вас!

Примерни гуми с посока на движение:

 • Dayton D320
 • Uniroyal Rainsport 2
 • Goodyear Eagle GSD 3
 • Toyo Proxes T1R
 • Fulda Carat Progresso
 • Vredestein Sportrac 3 и други

Пример за гума с посока на въртене.

 

В заключение

С тази статия се опитахме да Ви обясним накратко основните параметри, които водача на МПС следва да има предвид при избора на гуми за новия сезон.

В секцията „Съвети към водачите“ екипът на Promogumi.bg ще се опита да направи достъпна цялата терминология, свързана с гумите, принципите, определящи избора на гуми, както и да даде всякакви практически съвети, които могат да помогнат при правилния избор, монтажа, експлоатацията и съхранението на гумите.

 

Екипът на Promogumi.bg

София, 12.04.2013 г.

ТЪРСИТЕ ДА ЗАКУПИТЕ НОВИ ГУМИ ?